Irina i Andrei Koteles-baletni-studio-kamov

KAMOV

Baletni studio otvara vrata mladima

Riječko kazalište mladih „Kamov” pokrenulo je prošle godine Baletni studio „Kamov”, a od ove godine krenuli su i s novom grupom pa sada priliku da plešu balet imaju i svi oni koji se čak nikada ranije nisu njime bavili. S djecom i mladima rade dvoje baletnih pedagoga s dugogodišnjim iskustvom rada s djecom i mladima te zapaženim plesačkim stažem u Hrvatskom narodnom kazalištu HNK Ivana pl. Zajca – bračni par Irina i Andrei Köteles. Žar i ljubav prenošenja iskustava i znanja o baletu, pri čemu pronalaze specifične načine podučavanja za svakog polaznika individualno, nije se mogla skriti ni u ovom razgovoru.

Koliko ste godina baletni pedagozi? Koliko dugo radite s djecom?

Irina: Dvadeset godina…

Andrei: Ja malo manje, ali tu smo negdje.

Irina: Ovo nam je druga godina s Riječkim kazalištem mladih „Kamov”.

Andrei: Pokrenuli smo i drugu grupu, onu za početnike, za djecu od 14 godina nadalje, srednjoškolce i studente. Irina radi s grupom djece i mladih koji se već duže bave plesom i/ili baletom, a od ove godine u ovoj drugoj, novoj grupi, koju ja vodim, većina se po prvi put susreće s baletom i plesom. I izvrsne su. Pune entuzijazma.

Jesu li upisi za ovu sezonu završeni?

Irina: Upisi još uvijek traju. U slučaju većeg interesa i ako okolnosti dopuste, postoji mogućnost da pokrenemo i treću grupu.

Andrei: Tko god želi, stigne se pridružiti! Rekao bih da se stignete upisati do kraja godine. Za poslije već nisam siguran. Onda ćemo imati dvije napredne grupe! (smijeh) Puno je tinejdžera koji završavaju osnovnu baletnu školu, a nemaju mogućnosti ili ne žele izvan Rijeke nastaviti u srednjim baletnim školama (koje u Rijeci nema), a željeli bi se nastaviti baviti baletom i imati veze s kazalištem i plesom. Imaju naš baletno-plesni studio i priliku da nastupaju i na daskama riječkog kazališta!

Irina: Ako su već završili baletnu školu, mi ih iščekujemo raširenih ruku.

Andrei: Kao i sve one koji vole balet i žele učiti ispočetka!

Koliko se često održavaju treninzi i gdje?

Irina: Vježbamo u HKD-u na Sušaku, tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom, po sat i pol.

Andrei: Početnička grupa radi od 18 do 19 istim danima. Uvijek ostavljamo mogućnost da početnici prate i probe napredne grupe koja počinje odmah iza njihovog termina.

Radite samo klasove baleta ili je riječ i o širem pojmu plesa?

Irina: Držala sam i klasove jazz dancea, te suvremeni ples. Dolazili su nam i kolege iz riječkog Baleta. Bit će takvih radionica i ove sezone.

Dakle, među mladima koji nikada nisu išli na ples ili balet postoji interes da se time bave i sada to mogu u sklopu kazališta za mlade jednog profesionalnog, nacionalnog kazališta? Zvuči fenomenalno!

Irina: Htjeli smo svijet baleta otvoriti svima. Jako me puno ljudi zvalo nakon prve godine u „Kamovu” i pitalo imamo li početničku grupu! Shvatili smo da je potražnja velika i da bi bilo dobro otvoriti i novu grupu. Jedino što nam nedostaju dečki. U prvoj grupi imamo dvojicu, ali u početničkoj ih nema.

Kada bi znali koliko skladno i izdefinirano tijelo imaju plesači…Slušaš divnu glazbu, lijepo se krećeš, družiš, koliko prednosti. A te su predrasude o baletu kao dominantno ženskoj umjetnosti i danas prisutne.

Irina: Možda da priložimo Andreievu fotografiju kao dokaz! (smijeh) Šalu na stranu, nažalost, tako je. Ali treba i na tome raditi. Rušiti te granice….I to je zadaća Riječkog kazališta mladih Kamov! Učiniti balet otvorenijim, dostupnijim – svima!

Što kažu polaznice?

Irina: Iz razgovora s mladim polaznicama početničke grupe, sve su rekle otprilike ovako: „Zašto ne? Ne trebam biti profesionalka. Ovo je odlična prilika da budem dio baletnog svijeta”. Treba vremena da se tijelo postavi, ruka, noga, stav, točan pokret uz točnu glazbu itd. I njima i nama to predstavlja izazov i veselimo se! Osobito za Andreia jer radi s mladima koji tek počinju s baletom.

Andrei: Da bi se postigao rezultat, potrebno je krenuti odmalena na balet.

Irina: Zbog gipkosti tijela. Zbog kontinuiteta i kvalitete rada. Zbog znanja o vještini koja se stječe godinama. Balet je izrazito teška fizička aktivnost i ne možeš je svladati u godinu dana.

Andrei: Važno je i zbog motorike koja se razvija. Ponekad je, na početku, nekima malo čak i dosadno. Uče se osnove. Ja se trudim ponekad nešto i preskočiti, prelaziti i na nešto zahtjevnije, nešto što se njima možda više radi. Lako se vratimo poslije tamo gdje smo stali ranije. Stotinu je stvari o kojima moraš misliti u jednoj sekundi, teško je dok se ne automatizira, treba puno vremena…

Šteta što je pandemija poremetila planove. Prošle sezone tako niste uspjeli imati završnu produkciju. Ipak, važno za spomenuti, stigli su sudjelovati na velikoj sceni „Zajca” uz profesionalce. A kakvi su planovi za novu sezonu?

Irina: Neka naslov bude tajna još neko vrijeme, vidjet ćemo hoće li nas pandemija opet prekinuti. Novu, našu prvu, produkciju planiramo u lipnju. No, još je rano za reći. Neki su nastupali u mjuziklu „Evita“, a i ove godine planiramo naše plesačice i plesače uključiti i u produkciju novog mjuzikla.

Što su prednosti dolazaka u Baletni studio „Kamov” i bavljenja baletom, plesom kod vas?

Andrei: Dobiva se stav, držanje. Mišićna je masa drugačija nego u drugim sportovima. Drugačije se hoda. Uvijek ih potičem da scenom i svijetom hodaju uspravno. Glavu gore i neka iz tebe zrači: „Tu sam! Najljepši sam. Najbolji. Najjači”. S tim stavom treba ići naprijed. A dok uče o baletu, uče i o životu.

Irina: Mišići se drugačije izgrade baletnim vježbama. Sluša se drugačija glazba. Tijelo reagira na klasičnu glazbu drugačije. Iz prve ruke polaznici mogu vidjeti kako je biti plesač, baletan. Vježbaju u našoj dvorani gdje vježbaju i profesionalni baletni umjetnici riječkog kazališta. „Kamovci” već jesu naši. Znaju to svi koji već dolaze.

Andrei: Imaju priliku doživjeti i profesionalnu, veliku scenu kazališta.

Na mala vrata ulaze na veliku scenu. Nisam baš sigurna postoji li još negdje sličan paket prilika koje nudi Baletni studio „Kamov”.

Irina i Andrei: Ni mi.

Andrei: Ne ovako, ali nešto slično postoji u Splitu. Jako lijepo rade, uskoro ćemo im i mi biti konkurencija. (smijeh)

Vi svojom pozitivnom energijom, veseljem i ljubavlju kojom pristupate radu s mladima razbijate predrasude o strogim baletnim pedagozima…

Irina: Volim djecu i mlade i doista obožavam raditi s njima. Njihova me energija ispunjava. Kada ih vidim koliko su sretni kada im nešto uspije, kada dođu do rezultata… presretna sam. Nakon 25 godina plesanja u riječkom Baletu, zaista osjećam da imam spremnost i snagu prenijeti sva moja znanja i iskustva mladima.

Andrei: I ja volim raditi s djecom. Više mi odgovara raditi s početnicima. Postavljanje baza. Imam osjećaj da imam „crtu” za objašnjavanje temelja. Zaključio sam to prema njihovim reakcijama.

Irina: Ja sam više „Ajmo raditi!”, a on ima beskrajno strpljenja pokazati nešto i objasniti bezbroj puta. I ja sam se iznenadila. (smijeh) Dobro smo se podijelili.

Andrei: Irina energijom diže svih!

Irina: On svake 3 sekunde ponavlja istu stvar. Ja bih izludila. (smijeh)

Andrei: Mene to ne izludi uopće. Samo se nadam da njih ne izluđujem. Moraš biti vješt i u tome. Poticajan. Prije i jesu bili takvi učitelji kakve spominjete u pitanju. Mi smo učili kod takvih…

No, dolaze i nove generacije. Obzirom da već niz godina radite s djecom, kakve ste promjene zapazili? U koncentraciji, interesima, pristupu…

Andrei: Sve je drugačije. Moramo se prilagođavati. Svake godine imamo novu situaciju. Na potpuno drugi način traže pažnju i drugačije pokazuju želju za učenjem. Moraš biti zaista dobar pedagog da shvatiš svakoga posebno i onda se svakome prilagodiš. Koncentracija jest kraća s novim generacijama. Pola sata ih imaš sto posto, a onda prilagođavaš što ide u prvih pola sata, a što u ostatak vremena.

Irina: Balet – ponavljanje, ponavljanje i samo ponavljanje! Samo tako naučiš. A Andrei je našao način da to ponavljanje ne bude dosadno. Naš posao je biti dovitljiv. Znati potaknuti svako dijete, svakog tinejdžere. Iz svakoga se može izvući najbolje.

Zaključak je jasan, plesna dvorana Riječkog kazališta mladih Kamov možda čeka upravo vas!

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Scroll to Top